Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça

Benvinguts a la Web de l'Alta Ribagorça!


Esteu aquí: Inici Camins de foc

Presentació

CaminsdeFoc


CAMINS DE FOC. Itineraris per l'Alta Ribagorça.


CAMINOS DE FUEGO. Itinerarios por la Alta Ribagorça.


Si vols descarregar els tracks dels diferents camins de foc pitja a sobre del municipi.

Barruera

Boí

Casos

Durro

Erill la Vall

Llesp

El Pont de Suert

Senet

Taüll

Vilaller


La festa de les Falles

 

Les Falles, recentment declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (any 2015), són la festa del foc dels Pirineus.

La candidatura de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu dels Pirineus aplega 63 festes del Principat, d’Occitània, d’Andorra i d’Aragó que tenen un patró comú: el foc n’és l’element principal i es fan pels volts del solstici d’estiu.

La baixada s’inicia des d’un lloc elevat de la muntanya, el faro, visible des del poble, on hi ha plantat un pi on s’encenen les falles abans de començar el descens.

Els fallaires corren pel poble per tal de purificar tots els seus racons dels mals esperits.

Les flames donen un toc de màgia i encant a tot l’entorn. El so de les campanes, en arribar al poble, s’escampa, i a la plaça es treu coca i vi per a tothom.

És la màgia, és la festa!

 

Com es fan?

 

Les falles de la Ribagorça són de pi. En altres indrets s’utilitzen altres materials diferents com l’escorça d’arbre o palla. El material de les falles va canviant amb el temps. S’incorporen les tatxes (claus) i les naies (filferros), per fer falles fortes i ràpides.

La fusta preferida és la teia, però no tots els pins en tenen. Quan un pi mor de forma natural però les arrels segueixen vives i s’han quedat sobre roques o mig enterrades, la part viva fa l’esforç d’emplenar de resina pura les cèl.lules de la fusta que ha quedat esqueixada, segurament per cicatritzar i evitar l’atac dels insectes. La resina sòlida, cristalitzada, és la rentina o rantina. Quan la fusta està plena de rentina, se’n diu teia i és per això que fa molta més llum i flama que la del mateix pi tallat verd quan està sec. Tallat d’aquesta forma, també el pi fa molta llum i és molt fàcil d’encendre, per això a la Ribagorça són de les més populars.

 

Accions del document
© Turisme Alta Ribagorça
© Turisme Alta Ribagorça
© Turisme Alta Ribagorça
Informació útil
  • Punts d'Informació
  • Adreces i Telèfons d'Interès
  • Com Arribar
© Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça  |  Av. Victoriano Muñoz, 48 25520 El Pont de Suert  |  Tel. 973 69 04 02 Fax. 973 69 05 75  |  pturisme@ccar.ddl.net

Semic Internet
Loading...