Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça

Benvinguts a la Web de l'Alta Ribagorça!


Esteu aquí: Inici Romànic Altres esglésies i ermites romàniques

Altres esglésies i ermites romàniques

Durant l’edat mitjana la Ribagorça fou un comtat independent. Hereu d’aquest període històric és el llegat artístic d’època romànica. Partint del Monestir de Santa Maria de Lavaix, on les seves referències històriques es remunten al segle X, amb la presència d’un cenobi romànic de l’ordre dels benedictins, el qual a mitjans del segle XX va ser negat per les aigües de l’embassament d’Escales.

Avui, a la Col•lecció d’Art Sacre de la Ribagorça es mostren diferents elements escultòrics i arquitectònics, cedits per particulars i recuperats de les aigües de l’embassament, que parlen de l’esplendor del seu passat.

Santa Maria de Viu de Llevata

Església romànica del s. XII. Va ésser consagrada el 28 de novembre de 1108, fet que la converteix en l’església romànica més antiga de l’Alta Ribagorça.

D’una nau amb volta de canó, sostinguda per dos arcs que descansen sobre mitges columnes adossades als murs laterals, amb porta d'entrada amb arquivoltes i capitells esculpits i decorats. Al damunt i sobre la finestra circular hi ha el monograma de Crist. Campanar de planta quadrada adossat al mur nord de l'església.

Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1985, ha estat restaurada recentment amb dues fases d’execució (1992 i 2004).

Església de Sant Sadurní D’Esperan

Situada a 1.400 m d'altitud, a la dreta de la Vall d’Esperan. L'edifici és d'una nau amb l'absis en nivell més baix, la planta fou ampliada amb dues capelles a migdia. Façana coronada amb una singular finestra i campanar d'espadanya de dos ulls. Data del s. XII.

Ermita de Sant Salvador D’Irgo

Es troba a 500 m abans d'arribar al poble d'Irgo. Edifici molt transformat d'una sola nau coberta amb volta de canó que fou allargada posteriorment cap a llevant, on s'obrí la porta en la nova façana. Com a hipòtesi, podríem considerar-la com una obra rústega del s. XII. Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l‘any 1992.

Església de la Mare de Déu de les Neus

Situada als afores del poble d'Irgo, a 1380 m. L'edifici és d'una sola nau amb volta de canó, el porxo aixopluga la porta feta amb arc de mig punt i el campanar de torre forma l'angle sud-est del conjunt. Manca l'ornamentació en l'edifici, però la seva construcció és de tradició llombarda. Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l‘any 1992.

Església de Sant Romà de Casós

Data del s. XII. Situada a Casós, nucli de Vilaller, a l'extrem de llevant. Edifici d'una nau amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular d'arquitectura llombarda. Porta amb forrellat de ferro forjat de tradició romànica

Església de Santa María de Corroncui

Fou bastida amb elements de la façana de ponent de l'antiga església de Corroncui situada, en un petit turó proper al poble. Edifici d'una sola nau coberta amb volta de canó dins de l'òrbita estilística que tingué una notable difusió en la primera meitat del s. XII.

Església Sant Climent D’Iran

Es troba en el petit nucli d´Iran, a 1288 m. d’altitud i a la riba esquerra del Noguera de Tor. L’edifici és d’una sola nau amb absis semicircular. Els murs són de carreu de pedra treballat. La façana de ponent té una finestra espitllera al centre, sota del campanar de cadireta de dos ulls, un d’ells semitapiat. L’interior està cobert amb volta de canó i l´absis té doble arc triomfal.

Església de Santa Cecília de Senet de Barravés

Data del s.XII. Església d'una sola nau amb volta de canó i absis semicircular, amb dues capelles laterals i la sagristia afegides. L'absis, sense decoració, té una finestra axial, l'única original de l'edifici. La portada conserva dos capitells i està aixoplugada per un porxo. El campanar, de base quadrada i incorporat a l'església, conserva dues campanes del s. XIX.

Església de Sant Bartomeu D’Erta

Situada a la part alta del poble d'Erta, l'edifici consta d'una sola nau amb absis semicircular, capelles laterals i sagristia adossades posteriorment. L'absis presenta un retaule barroc del 1714. Data dels s. XI-XII.

Ermita de Santa Margarida de Peranera

Situada a 1.600 m d’altitud sobre l’esperó rocós de la Vall de Peranera. Petit edifici d’una nau capçada per un absis semicilíndric. Els carreus de la volta de la nau són força treballats i el forrellat és de ferro forjat. Data del s.XI

Església de Sant Esteve de Ventolà

Església situada al poble de Ventolà, a 1050 m d'altitud. És d'una sola nau amb l'absis semicircular. Té dues capelles rectangulars i de l'edifici originari en resta una part de l'absis i una finestra esqueixada. Data de finals del s. XII.

Sant Esteve de Castilló de Tor

Església romànica del segle XII, molt deteriorada, situada al poble de Castilló de Tor, a 954 m d’altitud, a prop del marge dret de la Noguera de Tor, a l’entrada de la Vall de Boí. A l’altre marge del riu, creuat per un pont medieval d’un arc, es troba el Santuari del Remei, de construcció moderna, que substitueix l’antic.

Ermita de Sant Quirc de Taüll

Situada al Pla de l'Ermita, a 2 km de Taüll. Des del complex hoteler, s'hi pot accedir seguint un caminet senyalitzat. Ermita romànica del s. XII, d'una nau i capçalera amb absis semicilíndric. Va ser restaurada l'any 1992

Ermita de Sant Nicolau

Situada al Parc Nacional d’Aigüestortes, s’hi arriba per un camí que hi ha a l’esquerra de l’estany de Llebreta. Ermita d’origen romànic, d’una nau i capçalera amb absis, molt transformada. Coberta amb volta de canó i teulat de doble vessant amb llosa de pissarra

Accions del document
© Turisme Alta Ribagorça
© Turisme Alta Ribagorça
© Turisme Alta Ribagorça
El mapa del Romànic
Mapa del Romànic
Informació útil
  • Punts d'Informació
  • Adreces i Telèfons d'Interès
  • Com Arribar
© Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça  |  Av. Victoriano Muñoz, 48 25520 El Pont de Suert  |  Tel. 973 69 04 02 Fax. 973 69 05 75  |  pturisme@ccar.ddl.net

Semic Internet
Loading...