Ruta del romànic per l'Alta Ribagorça | Alta Ribagorça
Ruta del romànic per l'Alta Ribagorça imatge

Ruta del romànic per l'Alta Ribagorça

A l’Alta Ribagorça es conserva un dels conjunts d’esglésies romàniques més importants d’Europa. Una de les seves característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. Són construccions dutes a terme durant els segles XI, XII i XIII, seguint els models provinents del nord d’Itàlia (romànic llombard) que es caracteritzen per l’acurat treball de la pedra, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arquets cecs i bandes llombardes.

Si prenem com a punt de partida El Pont de Suert, haurem de recórrer 2 km per la carretera N-230 fins arribar a la bifurcació de la carretera L-500 de la Vall de Boí, on trobarem els monuments més reeixits i coneguts del romànic, declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. El romànic de la Vall de Boí és excepcional per la concentració en un espai reduït d’un nombre tan elevat d’esglésies d’un mateix estil arquitectònic, conservat al llarg del temps amb poques modificacions que hagin alterat significativament la seva concepció inicial. Aquests monuments compten amb un servei de visites guiades a càrrec del Centre del Romànic de la Vall de Boí situat a Erill la Vall. A més d’aquesta ruta, a la comarca de l’Alta Ribagorça es poden fer d’altres visites de gran interès en diferents poblacions senyalitzades en el plànol. L’església de Santa Maria de Viu de Llevata, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1985, va ésser consagrada el 10 de desembre de 1108, fet que la converteix en l’església romànica més antiga de la comarca.

Qué vols fer?
Gaudeix de l'autèntic Pirineu

Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça | Av. Victoriano Muñoz, 48 | 25520 El Pont de Suert | Tel. 973 69 04 02 | pturisme@ccar.ddl.net