SANTA MARIA DE VIU DE LLEVATA | Alta Ribagorça
Santa Maria de Viu de Llevata

SANTA MARIA DE VIU DE LLEVATA

 

Com arribar?

Es pot arribar en cotxe agafant la N-260 al Pont de Suert en direcció a La Pobla de Segur fins al poble de Viu de Llevata, on cal caminar uns minuts fins on es troba l’església.

 

Fes clic aquí per visualitzar-ho al mapa

Fes clic aquí per visualitzar un vídeo de la construcció

TOUR VIRTUAL

 

Fou la primera construcció romànica de la comarca.

El temple va ésser consagrat a Santa Maria el 28 de novembre de 1108 pel bisbe de Roda i Barbastre, fet que la converteix en l’església romànica més antiga de l’Alta Ribagorça.

Església d’una sola nau, capçada a llevant per un absis.

La nau està coberta a l’interior amb una volta de canó, dividida en tres trams per dos arcs torals.

La façana de migdia i l’absis estan decorats amb un fris d’arcuacions, sota el ràfec de la teulada i la porta d’accés. Just en aquest punt, hi ha encastat un crismó esculpit.

La portada, al mur sud, s’estructura amb dos arquivoltes. L’arquivolta exterior está decorada amb motius d’escacs i descansa sobre dues columnes, decorades amb motius vegetals. A l’arquivolta nterna, els capitells estan ornamentats amb motius figuratius humans barrejats amb altres de vegetals i de zoomòrfics.

Al mur sud també es conserva la porta de baptisme, recuperada després de la darrera restauració.

El campanar es troba adossat a la part nord de la nau, prop de l’absis, de planta quadrada i més antiga a la part baixa i amb un cos vuitavat a la part més alta que allotja les campanes i que es va construir amb posterioritat.

Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1985, ha estat restaurada recentment amb dues fases l’execució (1992 i 2004).

També et pot agradar

Si et ve de gust

Qué vols fer?
Gaudeix de l'autèntic Pirineu

Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça | Av. Victoriano Muñoz, 48 | 25520 El Pont de Suert | Tel. 973 69 04 02 | pturisme@ccar.ddl.net