SANTA MARIA DE VIU DE LLEVATA | Alta Ribagorça
Santa Maria de Viu de Llevata

SANTA MARIA DE VIU DE LLEVATA

 

Com arribar?

Es pot arribar en cotxe agafant la N-260 al Pont de Suert en direcció a La Pobla de Segur fins al poble de Viu de Llevata, on cal caminar uns minuts fins on es troba l’església.

 

Fes clic aquí per visualitzar-ho al mapa

Fes clic aquí per visualitzar un vídeo de la construcció

Fes clic aquí per visualitzar el seu interior

 

Fou la primera construcció romànica de la comarca.

El temple va ésser consagrat a Santa Maria el 28 de novembre de 1108 pel bisbe de Roda i Barbastre, fet que la converteix en l’església romànica més antiga de l’Alta Ribagorça.

Església d’una sola nau, capçada a llevant per un absis.

La nau està coberta a l’interior amb una volta de canó, dividida en tres trams per dos arcs torals.

La façana de migdia i l’absis estan decorats amb un fris d’arcuacions, sota el ràfec de la teulada i la porta d’accés. Just en aquest punt, hi ha encastat un crismó esculpit.

La portada, al mur sud, s’estructura amb dos arquivoltes. L’arquivolta exterior está decorada amb motius d’escacs i descansa sobre dues columnes, decorades amb motius vegetals. A l’arquivolta nterna, els capitells estan ornamentats amb motius figuratius humans barrejats amb altres de vegetals i de zoomòrfics.

Al mur sud també es conserva la porta de baptisme, recuperada després de la darrera restauració.

El campanar es troba adossat a la part nord de la nau, prop de l’absis, de planta quadrada i més antiga a la part baixa i amb un cos vuitavat a la part més alta que allotja les campanes i que es va construir amb posterioritat.

Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1985, ha estat restaurada recentment amb dues fases l’execució (1992 i 2004).

També et pot agradar

Si et ve de gust

Qué vols fer?
Gaudeix de l'autèntic Pirineu

Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça | Av. Victoriano Muñoz, 48 | 25520 El Pont de Suert | Tel. 973 69 04 02 | pturisme@ccar.ddl.net