Ruta del romànic pels Camins Tradicionals I | Alta Ribagorça
 Iolanda Sebé – Arxiu Patronat de la Vall  de Boí
 Iolanda Sebé – Arxiu Patronat de la Vall  de Boí

Ruta del romànic pels Camins Tradicionals I

Barruera-Erill-Boí-Taüll-Boí-Durro-Barruera
Distància total: 15,2 km
Desnivell positiu 715 m, desnivell negatiu 703 m,
Durada: 5 hores
Nivell de dificultat segons mètode Sendif: Exigent

Sortim de Barruera (1.097 m), des de l’Oficina de Turisme, anirem cap a l’església de Sant Feliu per prendre el passeig del marge dret del riu en direcció N, seguint la pista asfaltada. Deixem a mà dreta l'antic pont de pedra i seguim recte pel camí. Seguim el camí a mà esquerra, creuem un pontet i seguim vorejant un antic braç del riu fins a arribar a l'entrada de la cimentera. Tot seguit, girem a l'esquerra i seguim riu amunt fins que, després d'un tram de pujada entre parets de pedra seca, ens creuem amb una corba de l'antiga carretera. Seguim a la dreta durant 350 m, i tot passant pel túnel que ens durà a l'altre costat de la carretera L-500, enfilem altre cop entre parets de pedra seca el darrer tram que ens durà, després de creuar el barranc, fins a la plaça del Tarter d'Erill la Vall (1.250 m).
Un cop a Erill la Vall (1.247 m) baixarem cap a l’Església de Santa Eulàlia per agafar el camí que ens portarà a Boí (1.265 m). Baixarem tot el camí fins arribar a la carretera L-500 que haurem de creuar. Unes escales ens donaran pas a creuar un pont de fusta per sobre el Noguera de Tor i agafarem la pujada que s’enfila fins arribar al pàrquing de Boí.
Un cop a Boí (1.265 m) seguim el camí que surt de la carretera de Taüll, prop de la corba que fa dins el poble. En continuat ascens passem per trams amb restes de l'empedrat original del camí per, finalment, arribar a la carretera de Taüll (1.480 m), a uns 400 m de Sant Climent carretera amunt. Ara desfarem el camí per tornar cap a Boí, pel mateix camí que hem pujat. Un cop arribats a Boí baixarem a la plaça del riu en direcció S. A 200 m agafem el trencall que puja cap a l'esquerra i travessem una gran tartera des d'on obtenim una fantàstica panoràmica de la Vall de Boí. Creuem un coll pròxim a la Roca d'Espà i tot seguit davallem fins a Durro (1.390 m), arribant a la pista asfaltada sobre l'edifici de les escoles. Un cop a les escoles baixarem cap a l’església de la Nativitat per baixar pel camí de l’esquerra entre parets de pedra seca i sempre per dins del bosc fins arribar a Barruera, creuarem l’antic pont de pedra per arribar a l’Oficina de Turisme.
Foto: Iolanda Sebé – Arxiu Patronat de la Vall de Boí

Qué vols fer?
Gaudeix de l'autèntic Pirineu

Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça | Av. Victoriano Muñoz, 48 | 25520 El Pont de Suert | Tel. 973 69 04 02 | pturisme@ccar.ddl.net