Balls tradicionals | Alta Ribagorça
Balls tradicionals imatge

Balls tradicionals

Són danses que perpetuen la tradició de segles enrere: ball de bastons de Malpàs; ball Pla, de Sant Isidre i la Pila de Taüll; ball Tatero de Vilaller i ball Pla de Durro. Es fan a les poblacions de Malpàs, Taüll, Vilaller i Durro.

Ball de Bastons 

El 29 de juny és la Festa Major de Sant Pere, que se celebra a Malpàs, on fan el ball de Bastons. És l’únic poble de l’Alta Ribagorça que conserva aquesta típica i arrelada tradició, protagonitzada únicament pels homes.

Ball Pla, ball de Sant Isidre i La Pila 

Taüll fa la festa en honor de sant Isidre el seu patró el tercer diumenge de juliol. El ball Pla,es balla juntament amb el Ball de Sant Isidre. A continuació, es fa la pila, torre humana feta només per homes i que es caracteritza per fer una mena de torre humana, amb la particularitat que qui corona la torre ho fa amb els peus enlaire.

Ball Tatero

Cada any el 15 d’agost, Festa Major de Vilaller, es balla el “Tatero”  Ball constituït per quatre parelles de casats i solters amb indumentària típica que ballen a les quatre cantonades de la plaça.                     
                    
Ball Pla de  Durro

Es balla una vegada l’any, durant la festa xica de Durro (setembre), amb la participació de dos majordoms solters i dos de casats.
 

Qué vols fer?
Gaudeix de l'autèntic Pirineu

Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça | Av. Victoriano Muñoz, 48 | 25520 El Pont de Suert | Tel. 973 69 04 02 | pturisme@ccar.ddl.net