Ruta de la Llúdriga | Alta Ribagorça
Ruta de la Llúdriga imatge

Ruta de la Llúdriga

 

  • Sortida: Palanca de la Molina
  • Arribada: Planell d'Aigüestortes
  • Distància: 6,50 km
  • Durada: 2h30 m
  • Desnivell: 430m
  • Dificultat: Moderada
  • Tipus de ruta: Lineal
  • Apta per BTT: No
  • Època recomanada: Primavera, estiu, tardor

 

 * Dificultat obtinguda pel mètode SENDIF

* És un recorregut molt pedagògic pel «món de les glaceres quaternàries» i permet obtenir una bona visió del tipus del Parc; recomanat per a grups reduïts.

* Durant els mesos d’estiu (del 21 de juny al 30 de setembre) funciona un servei discrecional de transport públic, conegut
com el Bus del Parc, que es pot combinar amb la realització de rutes per les muntanyes de l’Alta Ribagorça cap a d’altres comarques. El servei permet retornar al lloc d’origen mitjançant 4 línies de transport diàries que operen entre la vall de Boí i la vall d’Espot, passant per la Val d’Aran.

 

La ruta s'inicia al costat de la Caseta del Parc per la riba esquerra del riu. Conegut tradicionalment com el camí del Pagament (camí de l'obaga), l'itinerari remunta riu amunt fins arribar a la palanca de Pey (pontet de formigó), on tindrem dues opcions: continuar per la obaga o creuar cap a la solana. Si escollim aquesta última opció passarem al costat de l'ermita de Sant Nicolau, poc abans de tornar a unir-se els dos camins. Des d'aquí el camí continua remuntant la vall, deixant enrere l'estany de Llebreta i la cascada de Sant Esperit per arribar finalment a la caseta d'Aigüestortes.

 

Punts d'interès

Riu de Sant Nicolau: modela al seu pas paisatges molt variats. Les seves aigües baixen consecutivament per materials granítics, calcaris i pissarrosos, i permeten el desenvolupament d'ecosistemes aquàtics de gran diversitat. Seguint-aigües amunt, la llúdriga penetra al Parc en determinades èpoques de l'any.

Estany de Llebreta: originat després de les glaciacions per un corriment de terres de la riba esquerra tot i existir ja una petita cubeta d'origen glacial Presenta una flora aquàtica molt rica i és un bon hàbitat per a diverses espècies d'ocells aquàtics i d'amfibis. A l'obaga es desenvolupa un dels millors boscos mixtos de caducifolis i coníferes del Parc; a la solana trobareu l'ermita de Sant Nicolau, envoltada de pastures i boixedes. No gaire lluny, aboca les seves aigües la veïna vall de Sarradé.

Cascada de Sant Esperit: magnífic exemple geomorfològic de l'acció de les aigües sobre el llit rocós que dona lloc a un perfil del riu esglaonat, formant diverses gorgs anomenades "marmites de gegant". Hi ha un mirador amb baranes de fusta per contemplar i fotografiar amb tranquil·litat l'espectacularitat del salt d'aigua.

Mirador de Sant Esperit: punt panoràmic situat damunt d'una roca aborrallonada, a cinc minuts de la caseta del Planell d'Aigüestortes i que ens permet contemplar a vista d'ocell pràcticament tota la Ruta de la Llúdriga (llúdriga). Observeu les dues vessants de la vall i veureu el fort contrast que hi ha entre solana i obaga, tant des del punt de vista de constitució del terreny com de la vegetació.

Planell d'Aigüestortes: solcat per mil braços del riu que perd aquí la seva força salvatge per tornar-se dolç i encalmat. Envoltat de pastures i boscos de pi negre, i tancat alhora per altes muntanyes, dóna lloc a un dels paisatges amb més renom dels Pirineus. Si voleu conèixer-lo una mica més seguiu l'itinerari 11.

Qué vols fer?
Gaudeix de l'autèntic Pirineu

Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça | Av. Victoriano Muñoz, 48 | 25520 El Pont de Suert | Tel. 973 69 04 02 | pturisme@ccar.ddl.net