Falles | Alta Ribagorça
Falles imatge

Falles

La Unesco va anunciar el dia 1 de desembre de 2015 la inclusió en aquesta prestigiosa llista internacional, de la candidatura de Les Festes del Foc del solstici d’estiu als Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.Cal dir, que l’Alta Ribagorça és la comarca que compta amb més pobles fallaires dins el territori català. La baixada de Falles és des de temps remots una tradició profundament arrelada als pobles de l'Alta Ribagorça. Les falles són troncs resinosos d'uns dos metres de llargària, que es preparen uns dies abans per tal que estiguin a punt el dia de la baixada. La baixada de falles s’inicia des d’un lloc elevat de la muntanya, visible des del poble, on hi ha plantat un pi anomenat “faro” que és on s’encenen les falles abans de començar el descens. El descens des de la muntanya es realitza amb una filera de foc encapçalada per un fadrí major o cap de colla que guia als fallaires fins a la plaça del poble on són rebuts amb música i el so de les campanes. Amb les falles mig consumides es fa una gran fogata i comença la festa.

Les “falles” baten cada any rècords de participació i de públic i cada vegada més els turistes s’afegeixen a aquesta festa ribagorçana d’orígens remots. Els fallaires viuen una sensació inoblidable entre el repic de les campanes de cada poble i els crits d’ànim que converteixen aquesta festa en una litúrgia col•lectiva, que s’acaba sempre amb revetlla al voltant de les fogueres.

El foc ha estat des de temps remots i gairebé fins als nostres dies un element de gran importància per a la vida quotidiana de l’home. Aquesta tradició és una supervivència del culte al foc purificador. Aquest foc, encès al cim de la muntanya, és el que es baixa fins al poble amb les falles i s’hi passeja pel mateix, per tal de purificar els mals esperits de tots i cadascun dels llocs del poble.

A l’Alta Ribagorça existeixen tres tipus de falles: els rentiners, que són d’una sola peça; les falles de pal, les més comunes, arreu de la comarca, que es fan amb trossos de teia de pi i s’enganxen a un pal de freixe amb filferros i puntes i les falles de Vilaller, que són una piràmide invertida de grans dimensions lligada amb filferro i farcida de teia.

CALENDARI 2024

Juny

14. Durro
22. Senet
23. El Pont de Suert, Vilaller, Casós, Boí

Juliol

6. Barruera
13.Erill la vall
19. Taüll
26. Pla de l'Ermita
27. Llesp

CAMINS DE FOC

Conegueu camins de foc, màgia i passió a través de 10 itineraris que us portaran fins als faros més espectaculars de la comarca.

Les Falles, declarades patrimoni cultural immaterial de la humanitat l’1 de desembre de 2015, són la festa del foc dels Pirineus. Camins de Foc vol resseguir les passes dels nostres avantpassats recorrent camins que us permetran retrocedir en el temps, gaudir de la natura i preservar la tradició.

Els recorreguts de Camins de Foc es poden fer durant tot l’any i la seva baixa dificultats els fa adients per a qualsevol tipus de públic. S’inicien des del mateix poble i van ascendint fins a un lloc elevat de la muntanya des d’on es poden contemplar unes magnífiques vistes. És en aquest indret on es col·loca el faro (un pi plantat) i on s’encenen les falles abans de començar el descens.

Us convidem a descobrir part de la nostra essència amb Camins de Foc.

Qué vols fer?
Gaudeix de l'autèntic Pirineu

Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça | Av. Victoriano Muñoz, 48 | 25520 El Pont de Suert | Tel. 973 69 04 02 | pturisme@ccar.ddl.net